Parochieblad

Jaargang10 nummer 07/08.

30 juni, dertiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: zieke mede- en oud-parochianen
  • Stille Mis.     

Door celebrant gehouden preek:
Zusters en broeders, vandaag zijn er bijzondere lezingen. Wie van jullie heeft Jezus aangeraakt in dit jaar 2024? Iedereen krijgt de kans om Hem aan te raken. Hoe?, waar? en wanneer? is de vraag.
De eerste lezing komt uit het boek Wijsheid, en daarin hoorden wij: ‘God schept geen behagen in de ondergang van de wereld. Hij heeft geen dood en geen kwaad gemaakt. Hij heeft immers alles geschapen om te leven.’ Aan dat leven mogen wij meewerken, niet alleen voor onszelf, ons gezin, onze familie, onze vrienden, maar voor al onze medemensen. We mogen trouwens meewerken aan alle leven in de schepping, dus kunnen wij ook voor het milieu, de natuur en het klimaat zorgen en leven geven.
Het evangelie is niet één verhaal maar twee verhalen, die met elkaar verbonden zijn. Een verhaal gaat over de gestorven dochter van Jairus en het tweede verhaal gaat over de genezing van de vrouw die twaalf jaar aan bloedvloeiing leed. Er is enige overeenkomst tussen deze twee gebeurtenissen.
Allereerst is er in beide gevallen door het aanraken een wonder gebeurd. De vrouw, die al twaalf jaar aan bloedvloeiing leed, heeft een geloof dat “Als ik slechts zijn kleren kan aanraken, zal ik genezen zijn.” Door het aanraken wordt zij genezen. En ook de overste van de synagoge Jairus, vraagt aan Jezus, “kom toch mijn dochter de handen opleggen opdat ze mag genezen en leven.” Dat betekent door het aanraken van Jezus en het geloof worden beiden genezen.
Ten tweede in beide verhalen wordt twaalf jaar genoemd. De vrouw heeft twaalf jaar bloedvloeiing en het kind is twaalf jaar oud. Ten derde in beide verhalen gebeuren er wonderen  door het geloof. De vrouw gelooft in  Jezus en Jairus gelooft ook in  Jezus. Door het  grote geloof worden zij genezen en leven. Ja beste mensen, door deze evangelie-verhalen en wonderen zien wij dat het geloof heel belangrijk is.
Door het aanraken en geloof hebben de dochter en de vrouw leven gekregen en worden zij genezen. Wij hebben ook geloof in God, wij leven ook met Christus. Wij ontvangen iedere heilige mis de communie, het lichaam van Christus. Dat betekent, dat wij Jezus aanraken met de  hand of met de tong en dat wij met geloof leven en daardoor krijgen wij genade en power. De verhalen uit het evangelie zijn vandaag, in dit weekend, een oproep voor ons om na te denken over ons geloof. De voorbeelden in het evangelie zijn voor ons een teken van bemoediging, hoop en vertrouwen.
Wat betekenen de woorden “Talita koemi” ? Dat betekent sta op, wees niet bang. Niet bang zijn als we geloof hebben. Strek je hand uit om de Heer tegemoet te gaan, om Hem te ontvangen. Laat je door Hem aanraken en laat je meenemen op de nieuwe weg van het geloof met Hem. Dat ook wij dit zo mogen ervaren. Vandaag, morgen en alle dagen van ons leven.
Amen.

Zomeren in het liturgisch jaar
In het liturgisch jaar krijgen de belangrijkste momenten uit het leven van Jezus en Maria de volle aandacht.
Dat gebeurt in vier periodes: de Advent als voorbereiding op de geboorte van Jezus, de Kersttijd,  Jezus’ woestijnervaring in de Vasten- of Veertigdagen tijd. Pasen viert de verrijzenis en de verlossing. De tijd die buiten deze belangrijke periodes heet de “tijd door het jaar” met “zondagen door het jaar” en “dagen door het jaar”. Naar de liturgische kleur wordt dit de groene tijd genoemd. Een kort overzicht.
Adventstijd: van de vierde zondag vóór Kerstmis tot Kerstavond, ter voorbereiding op het Kerstfeest. Liturgische kleur: paars en op de derde zondag roze.
Kerstijd: van Kerstavond tot en met de Doop van de Heer, viering van de geboorte van Jezus. Liturgische kleur: wit.
Kleine groene tijd: van de Doop van de Heer tot Aswoensdag. Liturgische kleur: groen.
Veertigdagentijd: van Aswoensdag tot Pasen, ter voorbereiding op de Paastijd. Liturgische kleur: paars, op de vierde zondag roze en op Palmzondag rood.
Paastriduüm: van Witte Donderdag tot en met Paaszondag, herdenking van het lijden, het sterven en de verrijzenis van Jezus. Liturgische kleur wit en op Goede Vrijdag rood.
Paastijd: van de vooravond van Pasen tot en met Pinksteren, viering van de verrijzenis van Jezus. Liturgische kleur wit en op Pinksteren rood.
Grote groene tijd: van Pinksteren tot het begin van de Advent. Liturgische kleur groen.
De zomer valt in de grote groene tijd van het liturgische jaar. Een toepasselijk naam in onze streken, zeker dit jaar met veel regen.
Liturgisch is de zomer een rustig jaargetijde. Tijd om te relaxen zou je kunnen zeggen. Of om te chillen, zoals de jeugd zegt. In de zomer zou je extra aandacht voor de schoonheid van de Schepping kunnen hebben. Ook voor de inspiratie van het geloof om mooie grote kerken en kleine kapellen te bouwen en groots of sereen in te richten. Zoals de zon de natuur laat groeien en bloeien, zo heeft het geloof dat met mensen en hun vakmanschap gedaan.
Willem Wolters

Hoi Parochianen! Het haar wordt lichter, de huid bruiner, het water
wordt warmer, de drankjes kouder, de muziek wordt luider, de
nachten langer, het leven wordt steeds beter. Boekjes lezen op het
strand, goede wijntjes drinken en de beste paella ontdekken, we
blijven nog even lekker genieten! 
Lieve groetjes Kapelaan Austin

De pastoor, de kapelaan en het kerkbestuur wensen alle vrijwilligers, alle parochianen en alle kerkbezoekers een mooie zomer en een fijne vakantietijd toe.

Garage Sales Groene Loper Maastricht op 1 september 2024 vanaf 10:00 tot 19:00 uur bij onze parochies. Meer informatie: www.garagesale-maastricht.nl of kapelaan Austin. Digitaal reserveren tot 10 juli .

Eucharistievieringen in de Koepelkerk, juli en augustus 2024:

7 juli, veertiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Em. Pastor F. Delahaye
  • Misintenties: Mario de Leeuw, familie en vrienden de Leeuw-Mol; Mia Darding; overleden parochianen in de laatste 12 maanden
  • Muziek: cantor Eric Habets en organist Ton Vennix.

Door celebrant gehouden preek:
Er zijn in dit zomerseizoen mensen die zelf jam maken. Soms krijg ik wel eens een potje. Er is een keurig etiket opgeplakt waarop staat wat er precies in zit. Aardbeienjam. Dat weet je dan.
En dat is prima.
Wat niet zo prima is, dat we hetzelfde ook wel eens met mensen doen. Een etiket erop plakken en dan is het afgehandeld. Zo van: “O die, ja die ken ik. Daar heb ik dat en dat van gehoord. Daar kun je niet anders van verwachten. Die is nu eenmaal zo.”
Zo krijgen mensen soms een stempel. Soms nog voordat we hen zelf ontmoet hebben of gesproken hebben.
Als je iemand klein wilt krijgen is dat een makkelijke methode.
Je oordeel gauw klaar hebben. Vaak gebaseerd op wat men zegt of op een vooroordeel. En niet op wat een mens werkelijk waard is.
Dat etiketten plakken is niet erg liefdevol. Als je iemand liefdevol tegemoet treedt, treedt je hem open tegemoet en onbevangen. Dan laat je voor hem of haar nog alle mogelijkheden open. En dan sta je soms verwonderd dat hij of zij toch anders is dan je dacht.
Als je een mens vastspijkert op wat je dacht of hoorde kan hij bij voorbaat soms al niks goeds meer bij je.
Jezus kreeg in Nazareth ook zo’n etiket opgeplakt. Hij is toch die jongen van Maria en Jozef, die timmerman. Een timmerman kan wel een preekstoel timmeren, maar hij moet er niet zelf op gaan staan.  En zijn familie woont toch hier bij ons.  Hij is er toch eentje van ons dorp. Waarvandaan dan al die wijsheid? Al die wonderen? En men ergert zich. Wat je niet mag zijn, dat kun je ook niet zijn. Overal zijn er wonderen te ontdekken in mensen, maar het zijn pas wonderen als wij ze ook willen zien.
Jezus kan daar bij hen dan ook niet veel goeds meer doen, geen wonder meer verrichten.
Heiligen, bijzondere mensen, profeten van God kunnen wij vaak wel verdragen op een sokkel in de kerk, maar minder in ons eigen midden. Wij geloven wel dat een mens beeld van God is, maar soms is dat moeilijk te zien in mensen met wie wij dagelijks omgaan. Want die ken je. Daar heb je al een mening over. Het is soms makkelijker om bijzondere wijsheid te horen in een exotische vreemdeling of in iemand die je in op een verre vakantie  ontmoette, dan in je eigen naaste. Dat ondervond ook Jezus in zijn eigen dorp. En Ezechiël – zo hoorden we in de eerste lezing – bij zijn eigen volk. Hij kon voor hen geen profeet zijn. Ze zijn weerbarstig met een hart van steen.
Ook Paulus lijdt onder smaad en vervolging als hij van Christus getuigt. Het voelt als een doren in zijn vlees gestoken, zei hij ons in de tweede lezing.
De lezingen van vandaag pleiten er voor om open en onbevangen naar elkaar te kijken. Dan ontdekken we misschien meer goeds, meer wijsheid meer een wonder van God in elkaar dan we eerst dachten. Ja er zijn profeten in ons eigen midden.
Amen.

14 juli, vijftiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kerk

  • Celebrant: Em. Deken L. Kleinen
  • Misintenties: zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals o.l.v. Emmanuël Pleijers.

Door celebrant gehouden preek:

Beste mensen,
In de eerste lezing van zojuist hoorden we over Amos, een profeet in hart en nieren, hoewel hij zichzelf niet zo wenste te noemen. Amos was een man die van zijn hart geen moordkuil maakte en precies zei hoe hij erover dacht. En dat wordt je niet altijd in dank afgenomen. Ook Amos heeft dat ondervonden. Hij wilde spreken over de twee grote thema’s van het Oude Testament: Barmhartigheid en Gerechtigheid. Barmhartigheid, zeg maar even warmhartigheid, een warm hart hebben voor mensen. Gerechtigheid, de zorg of mensen wel tot hun recht komen. Het recht om daarover te spreken wordt Amos ontzegd. Zijn weerbaarheid wordt op de proef gesteld. Uit welk hout is hij gesneden?
In die lijn staan ook de leerlingen van Jezus. Aangeraakt door zijn woorden willen ze in zijn voetsporen gaan. Volgens de evangelist Marcus preekte Jezus te midden van alle aardse koninkrijken het koninkrijk der hemelen. Met die missie worden ook de leerlingen eropuit gestuurd. Dat koninkrijk der hemelen is een koninkrijk waarin de verbondenheid van God met de mensen voorop staat; waarin mensen, wie of wat ze ook zijn, in tel zijn; waar vergeving en liefde niet alleen woorden zijn, maar doorwerken in hoe je elkaar benadert en bejegent. God zelf heeft immers zo de mensen in het oog en in het hart. Zo benadrukken de leerlingen van Jezus bij de mensen om hen heen hoe belangrijk het is om bij jezelf te rade te gaan met de vraag waar het in Gods naam nu eigenlijk om gaat in het leven.
Het is ook opmerkelijk hoe ze door Jezus op reis gestuurd worden. Daar zit iets in van: je hebt een goede boodschap. Je hoeft je dus niet in te dekken met van alles en nog wat. Je kunt immers leven vanuit je boodschap over het koninkrijk van God. Barmhartigheid en gerechtigheid zijn daar de basisregels van. En kernwaarden zijn vergeving, bevrijding en liefde. Ga maar gewoon de wereld in en treed de ander onbevangen tegemoet. Logisch eigenlijk, want dit zijn geen waarden die je kunt opleggen of afdwingen. Je kunt ze alleen maar voorleven. Vandaar ook hun zorg voor de zieken en hun strijd tegen de boze machten en krachten, die mensen soms in hun greep houden en afhouden van echt voluit leven.
En wij, wat is onze missie? Nee, inderdaad, wij zijn Amos niet of wie van de leerlingen ook. Wij zijn Sjengske of Treeske of Marieke of Pieke, met andere woorden wij zijn wij. Maar juist daar ligt onze uitdaging. Namelijk of wij, ieder van ons in zijn of haar eigen leven, kans zien in ons eigen leven onderweg te zijn naar de ander, vanuit die missie uit het evangelie van vandaag.
Levert dat wat op? Eerlijk is eerlijk, dat weten we niet. De nadruk in de woorden van Jezus ligt veel meer op het op weg gaan, in zijn Geest. Het is dus geen vakantiereis. Maar zo mens zijn, dat kun je overal, overal waar mensen zijn.
Amen.

21 juli, zestiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: Mario de Leeuw, familie en vrienden de Leeuw-Mol; zieke  mede- en oud-parochianen
  • Muziek: Hub Wolfs.

Door celebrant gehouden preek:
Beste mensen,
Vandaag 2 aandachtspunten uit de lezingen.
Het beeld van de herders en hun schapen en een rustpunt nemen voor onszelf.

In de Bijbel staat het beeld van de herders en de schapen voor zorgzaamheid.
De herder is bezorgd voor zijn schapen. Hij brengt hen naar groene weilanden, zodat zij voldoende te eten hebben.
Hier in Limburg is het beeld van herders en schapen voor ons vertrouwd. Wij raken ontroerd als wij de herders met hun schapen over de groene weiden zien lopen. Wij zien de herdershond ervoor zorgen, dat alle schapen bij elkaar blijven, zodat geen enkel schaap achterblijft of verloren raakt. Maar ook  wij zijn in deze dagen bezorgd over het “blauwtong virus “ dat schapen ziek maakt en hen zelfs doet sterven.
In  deze dagen komen wij – ook in de vakantieperiode – mensen tegen die lijken op schapen zonder herder. Mensen die het moeilijk hebben, mensen die in de put zitten, mensen die eenzaam en alleen zijn. Ze hebben behoefte aan herderlijke zorg die hen kan helpen en hen kan bevrijden  van hun zorgen en pijn. U hoorde het in het evangelie: Jezus gebruikte het beeld, dat mensen lijken op schapen die naar een herder op zoek zijn. Jezus werd daardoor diep geraakt. Het  evangelie stelt ons de vraag of wij ons laten raken door mensen in onze omgeving die als schapen zonder herder zijn. Zijn wij bereid om de herderlijke zorg op ons te nemen waar wij dat kunnen?
Bij de profeet Jeremia lezen wij harde woorden van God voor herders, die hun schapen verwaarlozen en ze verloren laten lopen. ”Ge hebt er niet op gelet.”
God is voor zijn volk de Goede Herder. Met de woorden  van psalm 23 danken we God omdat hij een goede herder is, die ons leidt naar groene weiden, die ons behoedt voor gevaren en ons veilig thuis zal brengen. Psalm 23, de tussenzang van deze zestiende zondag door het jaar, is een lofzang over de herder en een dank van het schaap dat rust vindt. Deze psalm is een mooie vakantie-psalm. Leest u deze psalm maar eens op een rustig moment in uw vakantie.
Het evangelie van Marcus laat ons twee keer iets zien van de herderlijke zorg van Jezus. Allereerst voor zijn leerlingen die terugkwamen van hun zending. De tweede keer wijst Marcus op de herderlijke zorg van Jezus voor de vele mensen die Jezus opwachten aan de overkant van het meer.
Jezus had zijn leerlingen uitgezonden voor een eerste opdracht. Ze komen terug en brengen verslag uit. Na inspanning mag er ontspanning zijn. Rust volgt op de inzet. Jezus zoekt daarvoor een eenzame plaats op waar ze met hem samen kunnen zijn.
Jezus wijst op het belang voor zijn leerlingen om op een rustige plaats bij hem te zijn.
Jezus nam daarom met zijn leerlingen de boot om naar de eenzame plaats te varen.
Aangekomen op die plaats zien ze dat veel mensen van overal daar al waren gekomen om Jezus te horen. Hier toont Jezus zich opnieuw als de goede Herder. Marcus vermeldt het in deze zin; “Toen Jezus aan land ging, zag hij een grote menigte. Hij voelde medelijden met hen, want zij waren als schapen zonder herder; en Hij begon uitvoerig te onderrichten.” Deze zin bevat belangrijke woorden: Jezus zag, hij voelde medelijden, hij onderrichte hen.
Beste mensen, vandaag kunnen wij 2 zaken meenemen naar huis, naar onze vakantieplek. Een herder zijn voor elkaar en een plek van rust opzoeken. Dit lezen en horen wij vandaag nadrukkelijk in de lezingen.
Moge de vakantietijd de ontmoeting tussen mensen bevorderen. God is bij ons als wij de zorgen, de pijn en het verdriet van de mensen om ons heen verlichten, als wij meeleven met hun vreugde
Dan zal de vakantie van 2024 een geweldige tijd, een gezegende tijd worden met daarbij ook een periode van heerlijke rust en ontspanning.
Ik wens het ons allen toe.
Amen.

28 juli, zeventiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

4 augustus,  achtiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Priester Nacho Vergara.
  • Misintenties: Mario de Leeuw, familie en vrienden de Leeuw-Mol; Mia Darding; overleden parochianen in de laatste 12 maanden
  • Muziek: cantor Eric Habets en organist Ton Vennix.

11 augustus, negentiende zondag door het jaar, 10.30 uur, in de kapel

  • Celebrant: Em. Deken L. Kleinen
  • Misintenties: zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: Ton Vennix.

18 augustus, twintigste zondag door het jaar, 10.30 uur, in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: Mario de Leeuw, familie en vrienden; zieke parochianen
  • Muziek: Hub Wolfs.

25 augustus, een-en-twintigste zondag door het jaar, 10.30 uur, in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: Peter Houben, zieke mede- en oud-parochianen
  • Stille Mis.     

Let op onderstaand concert van de wijk Ceramique a.s. in de Koepelkerk
Dinsdag 2 juli en 3 september, het dinsdagmiddag klassiek concert DUO ANDANTE (fluit en gitaar), aanvang 15:30 uur in de kapel; iedereen is welkom, vrije gave.
Elke donderdagmiddag om 14.30 uur: eucharistieviering voor de Maria Gebedsgroep in de kapel.
Elke zaterdagmorgen vanaf 8.00 uur viert de Tewahedo Eritrese Orthodoxe Kerk, haar geloof in de Koepelkerk.

Algemene informatie over de parochies Joannes Bosco en H. Hart van Jezus

Kapelaan Austin, email: arockiaaustin10@gmail.com, tel.: 0687971327;  Prof. Dumoulinstraat 1, 6224 BN Maastricht; link van de Facebookpagina:  https://www.facebook.com/koepelkerk
Kerkbestuur: Armand Blanken, armand.blanken@kpnmail.nl, tel.: 0654331955, en Willem Wolters,  info@willemwolters.nl, tel.: 0646705520.

Kapelaan Austin brengt graag een huis- en ziekenbezoek. Hij kan de Heilige Communie bij u thuis geven.

Informatie voor de Overkoepeling van de maand september kunt u opgeven t/m 20 augustus a.s. Misintenties die te laat voor de Overkoepeling worden aangeboden, kunnen wel tijdens de eucharistieviering worden voorgelezen.

Het zijn de vrijwilligers die onze geloofsgemeenschap vitaal houden. Extra handen en hoofden zijn altijd welkom. Er zijn activiteiten die veel of weinig tijd en energie vragen. Er is voor iedereen een passende kleine of grotere activiteit. Wij maken graag een afspraak.

Belangrijke telefoonnummers

Alarm Spoed: 112 
Alarm geen spoed: 0900-8844 (Politie)
Huisartsenpost: 043 – 7500123;  website: https://hapmaastricht.nl 
Pastorale hulpdienst via verpleegkliniek Larisa 043-3690670
Dekenaat Maastricht-Meerssen website: https://rkmaastricht.nl