
Jaargang 11 nummer 07/08.
29 juni, zondag, HH. Petrus en Paulus, apostelen; 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant: kapelaan Austin
- Misintenties: zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: stille H. Mis.
Door celebrant gehouden preek:
Mijn dierbare broeders en zusters in de Heer, op deze dertiende zondag door het jaar viert de Heilige Moederkerk het Hoogfeest van de Heilige Petrus en Paulus, twee torenhoge pijlers waarop het fundament van ons geloof rust. We hebben veel van ons christelijk erfgoed te danken aan deze grote apostelen, die het Evangelie van Christus tot aan de uiteinden der aarde brachten. Hun hartstochtelijke liefde voor Jezus Christus bracht hen ertoe hun leven te offeren voor het Evangelie.
De Heilige Petrus en Paulus worden terecht geëerd als de patroonheiligen van Rome. Petrus werd door Christus geroepen om de rots te zijn waarop de Kerk gebouwd zou worden, de bewaker van het geloof en de garant voor de integriteit van de boodschap die Christus aan de apostelen en de wereld toevertrouwde. Menselijkerwijs gesproken leek deze rol misschien niet geschikt voor een eenvoudige, ongeschoolde visser uit Galilea. Toch oordeelt de Heer niet naar menselijke maatstaven. Hij ziet het hart, het potentieel en de reis van ieder mens. Hij koos Petrus vanwege zijn diepe geloof en zijn vermogen tot liefde.
Paulus daarentegen werd gekozen als een instrument van goddelijke genade om het Evangelie aan de heidenen te brengen. Zijn missie was om de Kerk buiten de grenzen van Israël te vestigen en de boodschap van verlossing naar de volken te brengen. Terwijl we nadenken over het voorbeeldige leven van de heiligen Petrus en Paulus, bidden we om genade om trouw te blijven aan de unieke roeping die ieder van ons heeft ontvangen, net als zij.
De evangeliepassage van vandaag is de eerste van de drie keren dat Jezus zijn lijden, dood en opstanding voorspelde. Het bestaat uit twee delen: de messiaanse belijdenis van Petrus en de voorspelling van zijn lijden door Jezus als Christus, onze Heer en Redder. Het evangelie van vandaag legt de basis van ons geloof uit als de aanvaarding van Jezus als de Christus, onze Heer en Redder.
Het vertelt ons ook dat Christus Jezus onze Redder werd door zijn lijden, dood en opstanding. Deze beroemde geloofsbelijdenis van Petrus vond plaats in Caesarea Filippi, tegenwoordig Banias geheten, veertig kilometer ten noordoosten van het Meer van Galilea. Jezus besefte dat als zijn discipelen niet wisten wie hij werkelijk was, zijn hele bediening, lijden, dood en opstanding nutteloos zouden zijn.
Daarom besloot hij een vraag in twee delen te stellen. 1) “Wie zeggen de mensen dat de Mensenzoon is?” 2) “Maar wie zeggen jullie dat ik ben?” Hun antwoord op de eerste vraag was: “Sommigen zeggen Johannes de Doper, anderen Elia, weer anderen Jeremia of een van de profeten.” Petrus bood aan om de tweede vraag te beantwoorden en zei: “U bent de Christus (Messias), de Zoon van de levende God.
De heiligen Petrus en Paulus zijn twee van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de Kerk. Ze waren leiders die de boodschap van Jezus verspreidden en hielpen bij de opbouw van de vroegchristelijke gemeenschap. Beiden worden herdacht als apostelen die hun leven gaven voor hun geloof. De Kerk viert hen samen vanwege hun diepe verbondenheid in de verspreiding van het evangelie.
Petrus was een van de twaalf apostelen die door Jezus waren uitgekozen. Hij werd de leider van de apostelen en staat bekend als de eerste paus. Jezus noemde Petrus “de rots” waarop Hij Zijn Kerk zou bouwen. Petrus’ rol was om de vroege christenen te leiden en te versterken. Paulus was niet een van de twaalf apostelen, maar hij werd een belangrijke leider. Aanvankelijk vervolgde Paulus christenen, maar hij had een krachtige ervaring met Jezus en werd een gelovige.
Paulus reisde ver en predikte tot mensen die nog nooit van Jezus hadden gehoord. Hij schreef brieven die de leer van de Kerk hielpen uitleggen. Petrus en Paulus stierven beiden in Rome als martelaren. Ze gaven hun leven om Jezus te volgen. De Kerk viert hun feestdag op 29 juni om hun werk en offers te eren. Hun verhalen tonen de moed en het geloof die de Kerk hebben opgebouwd.
DE HEILIGE PETRUS EN PAULUS: GETUIGEN VAN HET GELOOF
Zowel Petrus als Paulus gaven hun leven voor Jezus. Ze stierven de marteldood in Rome tijdens de heerschappij van keizer Nero. Hun dood toonde hun toewijding aan de verspreiding van het evangelie, zelfs in gevaarlijke situaties. De Kerk eert hen als helden van het geloof.
Petrus werd gekruisigd, maar hij vroeg om ondersteboven gekruisigd te worden. Hij zei dat hij niet waardig was om op dezelfde manier te sterven als Jezus. Paulus, als Romeins staatsburger, werd niet gekruisigd. In plaats daarvan werd hij onthoofd. Deze gebeurtenissen vonden waarschijnlijk rond dezelfde tijd plaats, waardoor hun offers een gedeelde getuigenis vormen.
De Kerk viert hun feestdag op 29 juni. Deze datum herinnert ons aan hun martelaarschap en hun werk om de Kerk te bouwen. Het wordt al eeuwenlang gevierd als een dag om hun leven en hun getuigenis van Christus te eren. De Heilige Petrus en Paulus zijn ook beschermheiligen van vele groepen. Petrus is de beschermheilige van het pausdom, vissers en bouwers. Paulus is de beschermheilige van missionarissen, schrijvers en theologen. Hun beschermheerschap weerspiegelt hun rol in de Kerk en hun blijvende invloed.
Het feest van de Heiligen Petrus en Paulus is een herinnering aan eenheid. Hoewel ze verschillende missies hadden, werkten ze samen aan hetzelfde doel: de boodschap van Jezus verspreiden. Hun feestdag moedigt ons aan om verenigd te blijven als één Kerk en het evangelie met anderen te blijven delen. Door hun martelaarschap lieten Petrus en Paulus zien dat geloof in Jezus alles waard is. Ze inspireren ons om moedig te zijn in ons geloof en standvastig te blijven, zelfs als het moeilijk is.
Amen.
Het grootste christelijke feest van Nederland
De Heiligdomsvaart 2025 werd op 22 juni afgesloten met een avondprocessie en een lichtschouwspel op het Vrijthof. Iedereen kon de prachtige beelden zelf op straat of op de televisie zien. Het was nog mooier voor de mensen die aan de processies op 15 en 22 juni deelnamen. De organisatie is zeer tevreden met de 100.000 bezoekers. In Maastricht wordt gezegd dat dit het grootste christelijke feest van Nederland is.
Heiligdomsvaart betekent letterlijk: een bedevaart naar heiligdommen. Dan worden de relieken van de vele heiligen die in Maastricht bewaard worden, getoond. Sint-Servaas is de belangrijkste van deze heiligen en zijn schrijn of Noodkist uit de elfde eeuw is het grootste en mooiste reliek. De 56ste Heiligdomsvaart is nu veel meer dan dat. Het is een religieus en cultureel festival dat mensen met elkaar wil verbinden. Het thema van 2025 verwijst daar nadrukkelijk naar: ‘Wees een bruggenbouwer’.
Al meer dan 630 jaar wordt de Heiligdomsvaart in Maastricht gehouden. De oorsprong ligt in de bedevaarten naar het graf van Sint-Servaas. Deze missionaris leefde in de 4e eeuw en geldt als de eerste bisschop van Maastricht en is daarmee ook de eerste verkondiger van het christelijke geloof in Nederland.
De vele gevarieerde activiteiten zijn enthousiast ontvangen en veel groepen uit Maastricht, Limburg, België en Duitsland deden mee.
Op scholen werden gastlessen over de Heiligdomsvaart gegeven. Het viel op dat de jongeren zeer geïnteresseerd waren in de Heiligdomsvaart en de religieuze achtergrond ervan en de moslimjongeren bleken veel makkelijker over hun geloof te spreken dan christelijke jongeren en zij wisten er bovendien meer van.
Veel toeristen werden verrast door het religieus spektakel en begrepen er weinig van: ‘Vanavond maar eens googelen wat ik precies heb gezien’.
De Koepelkerk heeft een relatief grote bijdrage aan de Heiligdomsvaart geleverd: een groot concert door het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest (LJSO) in januari en vier voorstellingen van ‘de Keizer van Maastricht’ in juni. Bijna vijfhonderd mensen woonden de uitvoering van het LJSO bij en bijna achttienhonderd bezoekers zagen de voorstellingen met Frank Lammers in de hoofdrol. Onze kerk is niet gebouwd om zulke grote producties te faciliteren, maar toch is het onze vrijwilligers gelukt om er een succes van te maken. Dat is een groot compliment waard voor iedereen die er op zijn manier een steentje of een kei aan heeft bijgedragen. Jammer is dat alleen in de Koepelkerk en de O.L.V. van Lourdeskerk activiteiten van de Heiligdomsvaart in de kerken van Maastricht-Oost waren. Dat kan de volgende keer, over zeven jaar, beter.
Willem Wolters
Eucharistievieringen in de Koepelkerk, juli 2025:
6 juli, veertiende zondag door het jaar, 10.30 uur, in de Dagkapel
- Celebrant: kapelaan Austin
- Misintenties: overleden parochianen in de laatste 12 maanden
- Muziek: organist Ton Vennix.
Door celebrant gehouden preek:
Zusters en broeders, Jezus stuurt de tweeënzeventig leerlingen op weg voor een vredesmissie. “Vrede aan dit huis” moeten hun eerste woorden zijn. Evangeliseren is vrede prediken, vrede wensen, vrede brengen. De mensen wensen elkaar “het beste” Het is dikwijls een formule. Ze weten niet wat ze daarmee wensen. Ze wensen het ook niet te weten. Ze wensen ook niet iets te doen om de andere “het beste” te helpen vinden. “Het beste” wensen horen wij vaak aan het einde van een gesprek, wat een “goedendag” betekent aan het begin ervan. Er kan niets, weinig, veel of alles insteken. Zo is het ook met de wens: “Vrede aan dit huis” de gewone groet in Jezus’ tijd. De vrede kan en moet er altijd zijn. De vrede is gegeven, zoals de dagen zijn gegeven. De gebeden en de eucharistievieringen in de kerk beginnen altijd met die vredeswens, die Jezus voor de mensen gegeven heeft.
Een vrede waar ook wij aan moeten werken. Vrede voor mensen in oorlog en voor mensen in nood. Vrede voor arme mensen en zieke mensen. Vrede voor mensen in onderlinge vijandschap. Vrede voor kansloze mensen, voor vluchtelingen, voor gevangenen. Vrede voor iedereen. Alleen dan is het Rijk Gods nabij.
Het Rijk van liefde, vrede en gerechtigheid. ‘Arbeiders zijn er weinig’, zei Jezus, ‘vraag dus aan de Heer van de oogst om arbeiders’.
Wat voor arbeiders bedoelt Jezus hier? Bedoelt Hij de Paus, de Bisschoppen en de Priesters? Zoals Jezus heeft onze emeritus bisschop Mgr. Frans Wiertz mijn Bisschop gevraagd om arbeiders te sturen naar Nederland. Omdat in Nederland veel gelovigen zijn, maar geen arbeiders daarom ben ik hier als priester om de Blijde Boodschap en het Rijk Gods te verkondigen.
Wat moeten die arbeiders (priesters) doen? Zij hebben als taak de Blijde Boodschap te verkondigen, naast de mensen te staan, de mensen te ondersteunen en te helpen en de Sacramenten toe te dienen. Daarnaast is het heel belangrijk de Vrede van de Heer in de mensen te brengen.
Als wij goed luisteren naar het evangelie, horen wij wat het werk is en de taken van de priesters zijn. De priesters moeten vrede gaan brengen. Als ze een huis binnengaan, moeten dat hun eerste woorden zijn. En ze moeten zieken genezen. Zorgen voor het welzijn van mensen.
Nu zijn er heel veel zieke mensen. En er zijn ook heel veel gezonde mensen ziek. Mensen die ernstig te lijden hebben van de ongezondheid van onze samenleving, van de alom heersende onvrede. Er zijn heel veel mensen, die lijden in hun leven.
Franciscus was geen priester. Maar hij heeft de vrede bij de mensen gebracht. Franciscus had altijd een helpende hand en een luisterend oor voor wie hij tegenkwam op zijn levensweg. Ja beste mensen in Christus, wij zijn mensen , die leven in een generatie van veel mensen zonder vrede.
Vragen wij aan God om werkers van vrede in Gods wijngaard, om roepingen tot het priesterschap en het religieuze leven. Bidden wij vandaag voor allen, die Gods vrede in deze wereld laten zien en er keihard voor werken. Als wij allen ons uiterste best doen zal ook onze wereld, dichtbij en veraf, een wereld van vrede worden.
Amen.
13 juli, vijftiende zondag door het jaar, 10.30 uur, in de Dagkapel
- Celebrant: emeritus deken H. Kleinen
- Misintenties: jaardienst Mevr. van Golde-Boelen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: cantor Eric Habets.
20 juli, zestiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant, kapelaan Austin
- Misintenties: gezinnen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: cantor Eric Habets.
25 juli, vrijdag, jonge pelgrims op weg naar Rome, 07.00 uur in de kerk
- Celebrant: Bisschop Ron van den Hout, met kapelaan Austin
- Misintenties: rooms-katholieke jongeren
- Muziek: samenzang jongeren.
27 juli, zeventiende zondag door het jaar, 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant: emeritus deken H. Kleinen
- Misintenties: eenzame mensen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: stille H. Mis.
Eucharistievieringen in de Koepelkerk, augustus 2025:
3 augustus, achttiende zondag door het jaar, 10.30 uur, in de Dagkapel
- Celebrant: emeritus pastor F. Delahaye
- Misintenties: overleden parochianen in de laatste 12 maanden
- Muziek: organist Ton Vennix.
10 augustus, negentiende zondag door het jaar, 10.30 uur, in de Dagkapel
- Celebrant: emeritus deken H. Kleinen
- Misintenties: zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: organist Ton Vennix
17 augustus, twintigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant, kapelaan Austin
- Misintenties: gezinnen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: cantor Eric Habets.
24 augustus, eenentwintigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant: kapelaan Austin
- Misintenties: jaardienst Mevr. José Janssen-Schiffeleers, eenzame mensen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: cantor Eric Habets en organist Ton Vennix.
31 augustus, tweeëntwintigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de Dagkapel
- Celebrant: kapelaan Austin
- Misintenties: eenzame mensen, zieke mede- en oud-parochianen
- Muziek: stille H. Mis.
o Elke donderdagmiddag om 14.30 uur: eucharistieviering Maria Gebedsgroep in de Dagkapel.
o Elke zaterdagmorgen vanaf 8.00 uur Tewahedo Eritrese Orthodoxe Kerk.
o Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand klassieke muziek in de Dagkapel; aanvang om 15.30 uur.
Algemene informatie over de parochies Joannes Bosco en H. Hart van Jezus
– Kapelaan Austin, e-mail: arockiaaustin10@gmail.com, tel.: 0687971327; Prof. Dumoulinstraat 1, 6224 BN Maastricht; link van de Facebookpagina:
https://www.facebook.com/koepelkerk
– Kerkbestuur: Armand Blanken, armand.blanken@kpnmail.nl, tel.: 0654331955, en Willem Wolters, info@willemwolters.nl, tel.: 0646705520.
Kapelaan Austin brengt graag een huis- en ziekenbezoek. Hij kan de Heilige Communie bij u thuis geven.
Parochieblad Overkoepeling
Informatie voor de Overkoepeling van de maand september kunt u opgeven t/m 20 augustus 2025. Misintenties die te laat voor de Overkoepeling worden aangeboden, kunnen wel tijdens de eucharistieviering worden voorgelezen.
Het zijn de vrijwilligers die onze geloofsgemeenschap vitaal houden. Extra handen en hoofden zijn altijd welkom. Er zijn activiteiten die veel of weinig tijd en energie vragen. Er is voor iedereen een passende kleine of grotere activiteit.
Ons mooie kerkgebouw en haar toekomst verdient onderhoud, beheer en planning. Ook daar zijn de tijd en expertise van vrijwilligers van harte welkom. Er zijn kleine en grote klussen en activiteiten, voor elk wat wils. Het kerkbestuur maakt graag een afspraak.
Belangrijke telefoonnummers
Alarm Spoed: 112
Alarm geen spoed: 0900-8844 (Politie)
Huisartsenpost: 043 – 7500123; website: https://hapmaastricht.nl
Pastorale hulpdienst via verpleegkliniek Larisa 043-3690670
Dekenaat Maastricht-Meerssen website: https://rkmaastricht.nlInformatie voor de Overkoepeling van de maand juni kunt u opgeven t/m 20 mei a.s. Misintenties die te laat voor de Overkoepeling worden aangeboden, kunnen wel tijdens de eucharistieviering worden voorgelezen.
VASTENACTIE PROJECT:
Beste mensen, jullie weten wel dat wij ieder jaar een project doen in de veertigdagentijd. Dit jaar is dat onderstaand project.
EEN BIBLIOTHEEK OPZETTEN

PROJECTACHTERGROND
St. Antony’s College of Education, opgericht door het bisdom Kottar in India, is toegewijd aan het versterken van studenten uit plattelandsdorpen. Deze hogeschool dient als platform voor studenten om met vertrouwen hoger onderwijs te volgen en ondersteunt hun academische vooruitgang. De hogeschool is gevestigd in Amanattantheri, een gehucht in Vilavancode Taluk dat bekendstaat om zijn onderontwikkeling en streeft ernaar om betaalbaar onderwijs te bieden aan verarmde vissers en gemarginaliseerde boeren in de regio. De strategische ligging zorgt voor gemakkelijke toegang tot talrijke omliggende dorpen, waardoor onderwijs toegankelijker wordt voor de lokale gemeenschap.
De laatste tijd heeft het bisdom diepe bezorgdheid geuit over het gebrek aan toegang tot kwalitatief onderwijs voor kinderen uit kansarme gezinnen. Helaas is er vanwege financiële beperkingen en crises weinig nadruk gelegd op het opzetten van hoogwaardige onderwijsinstellingen met geavanceerde technologie in deze gebieden. Als gevolg hiervan hebben studenten uit plattelands- en economisch achtergestelde milieus te maken met aanzienlijke onderwijsachterstanden, wat leidt tot een opvallende ongelijkheid in hun academische prestaties in vergelijking met hun stedelijke en meer bevoorrechte leeftijdsgenoten.
Deze onderwijskloof beperkt hun vermogen om te concurreren in het hoger onderwijs en betere werkgelegenheidskansen te krijgen.
DOEL VAN HET PROJECT
Het primaire doel van dit project is om de kennis van kansarme kinderen en jongeren die in 32 onderontwikkelde vissers- en binnen dorpen wonen, te versterken en te verrijken. Dit zal worden bereikt door een goed uitgeruste bibliotheek op te zetten bij het St. Antony’s College of Nursing in Amanthantheri, bisdom Kottar. De oprichting van zo’n bibliotheek is niet alleen een relevante en dringende behoefte, maar ook een wens die wordt uitgesproken door de studenten en docenten van het college. Door toegang te bieden tot een goed uitgeruste bibliotheek, streeft het project ernaar om economisch kansarme vissers- en plattelandsstudenten te voorzien van formeel onderwijs en hun algemene kennis te vergroten. Dit zal hen op hun beurt in staat stellen om betere werkgelegenheidskansen te vinden en goed geïnformeerde, verantwoordelijke burgers te worden. Naast het directe doel, voorziet het project ook in resultaten op de langere termijn.
Het streeft ernaar om de algehele ontwikkeling van de 32 onderontwikkelde kust- en plattelandsdorpen te faciliteren, integratie en duurzaamheid te bevorderen. Door de studenten kennis en vaardigheden bij te brengen via de bibliotheek, wil het project bijdragen aan de holistische groei van de gemeenschappen, hen in staat stellen om ontwikkelingsproblemen te overwinnen en zelfredzaam te worden.
WAT ZULLEN WIJ DOEN?
Beste mensen jullie hebben gelezen over het project voor de arme kinderen in het bisdom in India. Ik heb jullie hulp nodig om deze college bibliotheek op te bouwen. Het kost heel veel moeite om het geld bij elkaar te krijgen. Ik weet heel goed over de situatie van de mensen in India. Dus als we samen onze handen en harten openen voor de arme kinderen in India, dan kunnen wij hen helpen bij hun studie aan het college aldaar.
Een bibliotheek is voor het onderwijs van enorm belang. Dit project duurt anderhalf jaar. Daarom vraag ik jullie hulp om deze kinderen te helpen. Jullie hoeven niet in een keer geld over te maken. Dit project duurt anderhalf jaar. Dus jullie kunnen een kleine bijdrage in het daarvoor bestemde mandje leggen achter in de kapel of kerk van de Koepelkerk. Of een kleine bijdrage overmaken naar mijn onderstaande bankrekeningnummer. Als veel mensen een klein of groot bedrag bij elkaar brengen, dan krijgen wij een groot bedrag in India. IBAN: NL 02 INGB 0662 6928 29 ten name van: A.A. JOSEPH. Alvast heel veel dank!
Kapelaan Austin: 0687971327/arockiaaustin10@gmail.com.