Parochieblad

Jaargang 11 nummer 04.

30 maart, vierde zondag van de Veertigdagentijd, Zondag Laetare, 10.30 uur in de kerk

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: voor alle eenzame parochianen en mensen thuis en in een verzorgingshuis en ziekenhuis.
  • Muziek: koor St. Caecilia Amby o.l.v. Bart Meijs, organist dhr Pfennings.

Door celebrant gehouden preek:
Beste broeders en zusters.
Vandaag is het Laetare-zondag, ook wel ‘Verheugt u’-zondag genoemd. We zijn halverwege de Veertigdagentijd. Pasen komt dichterbij.
Altijd een nieuwe kans: 
Soms raken we de weg kwijt. Misschien door verkeerde keuzes, misschien door drukte en zorgen. Soms raken we verwijderd van God, zoals de jongste zoon van zijn vader. Maar het goede nieuws is; bij God krijgen we altijd een kans om terug te keren. Hij wacht op ons, net zoals de vader in de parabel. Denk eens aan ons dagelijks leven. Misschien hebben we ooit iemand teleurgesteld. Misschien is er een familielid of een vriend met wie we ruzie hadden en waar het contact is verbroken. Soms denken we: “Ach, het heeft geen zin meer, het is te laat.” Maar de boodschap van vandaag zegt: het is nooit te laat. We mogen altijd terugkomen, bij God en bij elkaar. 
God wacht op ons met open armen: 
De vader in de parabel wacht niet boos af. Nee, hij staat al op de uitkijk. Hij rent zijn zoon tegemoet. Zo is God ook. Het maakt niet uit of we aan het begin van de Veertigdagentijd staan, in het midden, of bijna bij Pasen; God wacht altijd met open hart. Hij kijkt niet naar onze fouten, maar naar ons hart. Hij zegt: “Welkom thuis.” Hij wacht altijd met open hart op zijn zoon en zijn kinderen. Wij zijn kinderen van God. God is altijd barmhartig.  Door barmhartig te zijn voor anderen, tonen wij dat wij zelf ook Gods barmhartigheid hebben ontvangen. 
Terugkeren in kleine stappen:
Terugkeren naar God hoeft niet groots te zijn. Soms is het een klein gebaar: een schietgebedje, een vriendelijk woord, een moment van dankbaarheid. Misschien kunnen we deze week iemand bellen die we lang niet hebben gesproken. Misschien kunnen we iemand vergeven. Zo maken we de weg vrij voor Gods liefde. Beste broeders en zusters, laten we vandaag de boodschap van Laetare-zondag meenemen: verheug je! Keer terug naar God, Hij wacht op je. Het is nooit te laat.
Amen.

Pasen
‘Wees een Bruggenbouwer’ is het thema van de Heiligdomsvaart 2025. Dat gaat over bruggenbouwen naar elkaar, naar mensen binnen- en buiten de kerk, naar buurten en wijken, naar bekenden en vreemdelingen, naar jong en oud enz. Dit thema sluit niemand uit. Dat blijkt alleen al uit het grote aantal vrijwilligers dat meehelpt om de Heiligdomsvaart te organiseren. Om een brug te slaan naar een vitale Rooms-katholieke kerk in alle steden, dorpen en wijken van Limburg heeft de bisschop alle parochies opgeroepen een plan voor de toekomst te schrijven. In de loop van dit jaar horen we wat de bisschop met deze plannen gaat doen. Ook de federatie van parochies in Maastricht-Oost heeft een plan ingediend. Zoals bekend zullen drie kerkgebouwen alleen als kerk actief blijven. In de vijf andere kerkgebouwen, waaronder de Koepelkerk, zullen ook niet-religieuze activiteiten georganiseerd worden om de hoge lasten van onderhoud en energie te kunnen betalen. Realistisch nadenken over de toekomst van het kerkgebouw lukt alleen als je naar jezelf en je omgeving kijkt en je bereidt bent samen te werken met anderen. Daarom kijkt de Koepelkerk naar de toekomst met mensen van binnen en buiten de eigen parochie. Tegenwoordig hebben mensen meer behoefte aan ontmoeten en verhalen en plannen die perspectief bieden. Ons rooms-katholieke geloof biedt dat. Dat noemen we terecht een Blijde Boodschap.
Jezus Christus heeft door Zijn leven en dood voor ons mensen bruggen gebouwd. Hij heeft perspectief geboden voor een leven op aarde en daarna. Hierboven reikt Kapelaan Austin drie sleutels voor de Veertigdagentijd en Pasen aan. Emeritus Pastor Frans Delahaye heeft in zijn preek in maart jl. uitgelegd dat barmhartigheid een belangrijke sleutel is: “Daar waar we met barmhartigheid omzien naar een ander, daar is God. Daar woont Hij. Daar gebeurt Hij.’  Laten we in het pastoraat en de diaconie met barmhartigheid  bruggenbouwen. In de Koepelkerk hopen we dit jaar de brug naar deze toekomst over te gaan. En dat is een mooie Paasgedachte. 
Willem Wolters

Drie sleutels tot een vruchtbare Veertigdagentijd en Pasen: 
We zijn opnieuw de Veertigdagentijd binnengegaan, een bijzondere periode van bezinning, gebed en bekering die ons voorbereidt op het grootste feest van ons geloof: Pasen. Dit jaar beleven we deze veertig dagen in het licht van de Heiligdomsvaart, met het inspirerende thema: ‘Wees een Bruggenbouwer’. De Kerk geeft ons drie krachtige hulpmiddelen om deze heilige tijd goed te beleven. Ten eerste: Groeien in onze relatie met God: een brug tussen God en ons. De vastentijd nodigt ons uit om dieper in gebed te gaan. Dit kan op verschillende manieren: door dagelijks stil te staan bij een Bijbeltekst, deel te nemen aan een extra viering of een moment van aanbidding, of eenvoudigweg door vaker in stilte met God te spreken. Zo kunnen wij ook op weg naar onze Pasen gaan. Ten tweede: Meer dan alleen afzien: een brug van verzoening en vergeving. We worden ook geroepen om bruggen te bouwen naar elkaar. De Vastentijd is de perfecte gelegenheid om ons hart te zuiveren en de eerste stap te zetten naar verzoening. Dit kan concreet door iemand te vergeven, een oude vriendschap te herstellen of meer open en liefdevol te zijn in onze relaties. De biecht, die in deze periode een bijzondere plaats inneemt, helpt ons om de brug van vergeving en genezing over te steken. Dus kunnen wij ook door het sacrament van de biecht of vergeving dichter bij Christus komen en op weg gaan naar de verrijzenis van Pasen. Ten derde: Liefde en delen: een brug van naastenliefde. Echte bekering uit zich in liefdevolle daden. Wie in de Veertigdagentijd zijn hart opent voor anderen, deelt niet alleen materiële hulp, maar ook aandacht, tijd en vriendelijkheid. Wij zijn een familie met elkaar als een gemeenschap. Zo kunnen wij ook onze liefde met elkaar delen, met medemensen in onze parochies, families, vrienden en bekenden en buren. Zo kunnen wij met elkaar delen en gaan wij samen naar Pasen.  
Kapelaan Austin

Eucharistievieringen in de Koepelkerk, april 2025:

6 april, vijfde zondag van de veertigdagentijd, 10.30 uur, in de Dagkapel

  • Celebrant: emeritus pastor F. Delahaye
  • Misintenties: jaardienst Gusta van der Leegte, overleden parochianen in de laatste 12 maanden
  • Muziek: cantor Eric Habets en organist Ton Vennix.

Na afloop van de H. Mis is er koffie.

13 april, Palmzondag van het lijden van de Heer, 10.30 uur in de kerk

  • Celebrant: emeritus deken H. Kleinen
  • Misintenties: eenzame mensen, zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: koor Cantanti Felici Sint Gertrudis, cantor Eric Habets o.l.v. Ton Vennix.

17 april, Witte Donderdag, 19.00 uur in de Dagkapel

  • Celebrant, kapelaan Austin

18 april, Goede Vrijdag, 15.00 uur in de Dagkapel

  • Celebrant, kapelaan Austin

19 april, Paaszaterdag/Stille Zaterdag/Paaswake, 20.00 uur in de kerk

  • Celebrant: emeritus pastor F. Delahaye
  • Muziek: Slavisch Byzantijns Koor Anastasis o.l.v. Harry Custers.

20 april, Paaszondag, 10.30 uur in de kerk

  • Celebrant, kapelaan Austin
  • Misintenties: : gezinnen, zieke  mede- en oud-parochianen
  • Muziek: zang Ellie Stalmeijer en leerlingen.

27 april, Tweede zondag van Pasen, 10.30 uur in de Dagkapel

  • Celebrant: emeritus pastor F. Delahaye
  • Misintenties: Peter Houben, zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: stille H. Mis.

VASTENACTIE PROJECT:
Beste mensen, jullie weten wel dat wij ieder jaar een project doen in de veertigdagentijd. Dit jaar is dat onderstaand project.
EEN BIBLIOTHEEK OPZETTEN

PROJECTACHTERGROND
St. Antony’s College of Education, opgericht door het bisdom Kottar in India, is toegewijd aan het versterken van studenten uit plattelandsdorpen. Deze hogeschool dient als platform voor studenten om met vertrouwen hoger onderwijs te volgen en ondersteunt hun academische vooruitgang. De hogeschool is gevestigd in Amanattantheri, een gehucht in Vilavancode Taluk dat bekendstaat om zijn onderontwikkeling en streeft ernaar om betaalbaar onderwijs te bieden aan verarmde vissers en gemarginaliseerde boeren in de regio. De strategische ligging zorgt voor gemakkelijke toegang tot talrijke omliggende dorpen, waardoor onderwijs toegankelijker wordt voor de lokale gemeenschap.
De laatste tijd heeft het bisdom diepe bezorgdheid geuit over het gebrek aan toegang tot kwalitatief onderwijs voor kinderen uit kansarme gezinnen. Helaas is er vanwege financiële beperkingen en crises weinig nadruk gelegd op het opzetten van hoogwaardige onderwijsinstellingen met geavanceerde technologie in deze gebieden. Als gevolg hiervan hebben studenten uit plattelands- en economisch achtergestelde milieus te maken met aanzienlijke onderwijsachterstanden, wat leidt tot een opvallende ongelijkheid in hun academische prestaties in vergelijking met hun stedelijke en meer bevoorrechte leeftijdsgenoten.
Deze onderwijskloof beperkt hun vermogen om te concurreren in het hoger onderwijs en betere werkgelegenheidskansen te krijgen.

DOEL VAN HET PROJECT
Het primaire doel van dit project is om de kennis van kansarme kinderen en jongeren die in 32 onderontwikkelde vissers- en binnen dorpen wonen, te versterken en te verrijken. Dit zal worden bereikt door een goed uitgeruste bibliotheek op te zetten bij het St. Antony’s College of Nursing in Amanthantheri, bisdom Kottar. De oprichting van zo’n bibliotheek is niet alleen een relevante en dringende behoefte, maar ook een wens die wordt uitgesproken door de studenten en docenten van het college. Door toegang te bieden tot een goed uitgeruste bibliotheek, streeft het project ernaar om economisch kansarme vissers- en plattelandsstudenten te voorzien van formeel onderwijs en hun algemene kennis te vergroten. Dit zal hen op hun beurt in staat stellen om betere werkgelegenheidskansen te vinden en goed geïnformeerde, verantwoordelijke burgers te worden. Naast het directe doel, voorziet het project ook in resultaten op de langere termijn.
Het streeft ernaar om de algehele ontwikkeling van de 32 onderontwikkelde kust- en plattelandsdorpen te faciliteren, integratie en duurzaamheid te bevorderen. Door de studenten kennis en vaardigheden bij te brengen via de bibliotheek, wil het project bijdragen aan de holistische groei van de gemeenschappen, hen in staat stellen om ontwikkelingsproblemen te overwinnen en zelfredzaam te worden.

WAT ZULLEN WIJ DOEN?
Beste mensen jullie hebben gelezen over het project voor de arme kinderen in het bisdom in India. Ik heb jullie hulp nodig om deze college bibliotheek op te bouwen. Het kost heel veel moeite om het geld bij elkaar te krijgen. Ik weet heel goed over de situatie van de mensen in India. Dus als we samen onze handen en harten openen voor de arme kinderen in India, dan kunnen wij hen helpen bij hun studie aan het college aldaar.
Een bibliotheek is voor het onderwijs van enorm belang. Dit project duurt anderhalf jaar. Daarom vraag ik jullie hulp om deze kinderen te helpen. Jullie hoeven niet in een keer geld over te maken. Dit project duurt anderhalf jaar. Dus jullie kunnen een kleine bijdrage in het daarvoor bestemde mandje leggen achter in de kapel of kerk van de Koepelkerk. Of een kleine bijdrage overmaken naar mijn onderstaande bankrekeningnummer. Als veel mensen een klein of groot bedrag bij elkaar brengen, dan krijgen wij een groot bedrag in India. IBAN: NL 02 INGB 0662 6928 29 ten name van: A.A. JOSEPH. Alvast heel veel dank!
Kapelaan Austin: 0687971327/arockiaaustin10@gmail.com

o Kapelaan Austin is van 21 april tot 20 mei op vakantie in India. Hij is bereikbaar via WhatsApp.
o Elke donderdagmiddag om 14.30 uur: eucharistieviering Maria Gebedsgroep in de Dagkapel.
o Elke zaterdagmorgen vanaf 8.00 uur Tewahedo Eritrese Orthodoxe Kerk
o Op zaterdag 5 april pelgrimstocht naar het Paterke van Hasselt, te voet, per fiets. bus of auto. H. Mis in Hasselt om 18.30 uur. Opgeven in de Pastorie van de O.L.V. van Lourdeskerk, Voltastraat 45 of 043-3634348.
o Zondagmorgen 8 juni is onze eucharistieviering buiten in het Heugemerveld.
o Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand klassieke muziek in de Dagkapel; aanvang om 15.30 uur.
o Op 13, 14 en 15 juni Heiligdomsvaart uitvoeringen in de Koepelkerk. 

Algemene informatie over de parochies Joannes Bosco en H. Hart van Jezus
– Kapelaan Austin, e-mail: arockiaaustin10@gmail.com, tel.: 0687971327;  Prof. Dumoulinstraat 1, 6224 BN Maastricht; link van de Facebookpagina:
https://www.facebook.com/koepelkerk
– Kerkbestuur: Armand Blanken, armand.blanken@kpnmail.nl, tel.: 0654331955, en Willem Wolters,  info@willemwolters.nl, tel.: 0646705520.
Kapelaan Austin brengt graag een huis- en ziekenbezoek. Hij kan de Heilige Communie bij u thuis geven.

Parochieblad Overkoepeling
Informatie voor de Overkoepeling van de maand mei kunt u opgeven t/m 20 april 2025. Misintenties die te laat voor de Overkoepeling worden aangeboden, kunnen wel tijdens de eucharistieviering worden voorgelezen.

Het zijn de vrijwilligers die onze geloofsgemeenschap vitaal houden. Extra handen en hoofden zijn altijd welkom. Er zijn activiteiten die veel of weinig tijd en energie vragen. Er is voor iedereen een passende kleine of grotere activiteit.
Ons mooie kerkgebouw en haar toekomst verdient onderhoud, beheer en planning. Ook daar zijn de tijd en expertise van vrijwilligers van harte welkom. Er zijn kleine en grote klussen en activiteiten, voor elk wat wils. Het kerkbestuur maakt graag een afspraak.

Belangrijke telefoonnummers
Alarm Spoed: 112 
Alarm geen spoed: 0900-8844 (Politie)
Huisartsenpost: 043 – 7500123;  website: https://hapmaastricht.nl 
Pastorale hulpdienst via verpleegkliniek Larisa 043-3690670
Dekenaat Maastricht-Meerssen website: https://rkmaastricht.nl