Parochieblad

Jaargang10 nummer 11.

27 oktober, dertigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: Peter Houben, zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: cantor Eric Habets en organist Ton Vennix.     

November werd vroeger ook slachtmaand genoemd. Het is de elfde maand in onze kalender, maar de naam komt van het Romeinse novem, dat negen betekent. In de Romeinse kalender, die op 1 maart begon, was het de negende maand.
Bekende liturgische dagen zijn:
1 november, Allerheiligen;
2 november, Allerzielen;
6 november, Heilige Willebrord, Patroon van de Nederlandse kerkprovincie;
11 november, Sint Maarten.
Sint Maarten of de Heilige Martinus van Tours werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Als bedelfeest was Sint Maarten lange tijd een gelegenheid om de armen door de winter heen te helpen.
Pas in de twintigste eeuw werd Sint Maarten gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden, los van enige religieuze of wereldlijke lading.
Een door een striptekenaar verzonnen feestdag is op 29 november: Sint Pannenkoek. In sommige (studenten)steden worden dan pannenkoeken gebakken, op het hoofd gelegd en daarna opgegeten. Geen idee of dit ook in Maastricht gebeurt.
November kent een aantal weerspreuken zoals:
Als het met Allerheiligen sneeuwt, leg dan uw pels gereed.
Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn.
November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
Als op St. Maarten de ganzen op het ijs staan, zullen ze met Kerstmis door ’t slijk gaan.
Willem Wolters

Allerheiligen en Allerzielen zijn twee christelijke feestdagen die elk jaar op 1 en 2 november worden gevierd. Ze spelen een belangrijke rol in de katholieke traditie en zijn bedoeld om te herdenken en te bidden voor de overledenen. Hoewel beide feestdagen gerelateerd zijn aan de herdenking van heiligen en dierbare overledenen, hebben ze elk hun eigen unieke betekenis en tradities.
Wat wordt er gevierd op Allerheiligen?
Allerheiligen, of “All Saints’ Day” in het Engels, is een dag waarop de katholieke kerk alle heiligen eert, zowel degenen die officieel heilig zijn verklaard door de kerk als degenen die dat niet zijn. Op deze dag wordt de heiligheid en deugden van heiligen gevierd en gelovigen worden aangemoedigd om naar hun voorbeelden te kijken voor inspiratie in hun eigen spirituele leven. Op Allerheiligen worden speciale missen gehouden, en vaak worden heiligenbeelden en relikwieën tentoongesteld in kerken. Mensen bezoeken de graven van dierbaren om hen te eren en te bidden voor hun zielen. Het is ook gebruikelijk om Allerheiligen te vieren met familiebijeenkomsten en traditionele gerechten.
Wat is de betekenis van Allerzielen?
Allerzielen, of “All Souls’ Day” in het Engels, is een dag gewijd aan het gebed en de herdenking van alle zielen die zijn overleden, vooral degenen die nog in het vagevuur zijn. Het vagevuur wordt in de katholieke leer beschouwd als een tijdelijke staat waar zielen worden gezuiverd voordat ze naar de hemel gaan.
Op Allerzielen bidden gelovigen voor de zielen van hun overleden dierbaren en andere zielen in het vagevuur, met de hoop dat deze zielen uiteindelijk zullen rusten in de nabijheid van God. Het is een dag van reflectie en mededogen, waarbij kaarsen worden aangestoken en gebeden worden gezegd voor degenen die zijn overleden. 
Dit jaar vindt de Allerzielenviering plaats in de OLV Lourdeskerk op zaterdag 2 november om 19:00 uur. Iedereen van harte welkom naar de kerk. Na de heilige viering gebeurde een lichtprocessie. Wij lopen vanuit de kerk naar het kerkhof Oostermaas. Daar geven wij licht aan de overledenen.
Kapelaan Austin

Eucharistievieringen in de Koepelkerk, november 2024:

3 november, een-en-dertigste zondag door het jaar, 10.30 uur, in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: zeswekendienst dhr. J. de Jong, zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: Hub Wolfs

Door celebrant gehouden preek:
Luister, Israël, de Heer is onze God, de Heer alleen!  Gij moet de Heer uw God beminnen met heel uw hart, met heel uw ziel en met al uw krachten.” Of in andere zin ‘Gij zult de Heer uw God beminnen met geheel uw hart, geheel uw ziel, geheel uw verstand en geheel uw kracht.’’
Goede vrienden, luisteren, echt luisteren naar iemand, is heel moeilijk. We praten meer en gemakkelijker dan dat we zwijgen en aandachtig luisteren. De basis van Liefde tussen mensen is dat men goed naar elkaar kan luisteren. Mensen zeggen: “we kunnen goed samen praten”, maar eigenlijk bedoelen ze “we kunnen intens naar elkaar luisteren”. We hebben goede aandacht voor elkaar. Dat is niet eenvoudig. Echt luisteren naar iemand is de basis van liefde. Wij zijn allemaal dagelijks met duizend en één dingen bezig. We heb­ben het allemaal zo druk.  Wij hebben weinig  tijd om goed naar andere mensen te luisteren. De synode in dit jaar zegt daarom : wij moeten luisteren naar elkaar. Wij moeten naar God en de naasten luistern. Dat is de belangrijkste liefde tussen mensen  en God. Door het luisteren kunnen wij de weg naar God samen lopen.
In het Evangelie vragen Schriftgeleerde aan Jezus, ‘Meester, : Wat is het belangrijkste gebod?’. Maar Jezus antwoordt, Luister Israël… Het eerste en voornaamste is luisteren, u openstellen en aandachtig te zijn. De liefde is het belangrijkste gebod, maar die staat of valt met luisteren en actieve aandacht. 
Beste mensen in christus, Het eerste gebod is gelijk aan het tweede gebod. En: u  moet uw naaste liefhebben als uzelf. Als we goed luisteren horen we twee keer het ‘is gelijk’ teken. God liefhebben is gelijk aan u naaste liefhebben. u naaste liefhebben is gelijk aan uzelf liefhebben. 
Zusters en broeders, het liturgisch jaar is bijna einde. Binnen een paar weken begint de advent. En wat is advent anders dan verlangen naar de komst van de Heer in ons midden, zodat we naar Zijn woorden kunnen leven. Want dat is de kern van ons geloof: dat we leven naar Gods woorden. Geloof is immers geen theorie, maar een levenshouding, die steunt op wat God ons voorhoudt, en wat Hij ons in Jezus heeft voorgeleefd. Een houding dus die steunt op houden van, op niet oordelen en niet veroordelen, op vergeven, op verdragen. Laten we ons daar altijd voor inspannen.
Amen.

Na afloop van de H. Mis is er koffie.

10 november, twee-en-dertigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: emeritus deken H. Kleinen
  • Misintenties: zeswekendienst mevr. D. Michelon-Visser, jaardienst ouders Giel en Mia Gorissen en zus Rinie Gorissen, zieke mede- en oud-parochianen
  • Muziek: cantor Eric Habets en organiste Sãndulescu.

Door celebrant gehouden preek:
Beste mensen,
Twee vrouwen staan vandaag in de schriftlezingen in de schijnwerpers. Twee naamloze weduwen in een weliswaar bescheiden bijrol, maar beiden onmisbaar voor de kleur van het verhaal.
In de eerste lezing wordt een beeld getekend van een arme wat trieste vrouw, die schril afsteekt tegen de grote profeet Elia, zelfs nu hij bedelt om een stukje brood om zijn honger te stillen. Jammer dat ons vandaag de climax van dit ontmoetingsverhaal wordt onthouden, want enkele verzen verder groeit Elia uit tot bovenmenselijke proporties, tot een wonderdoener, die het dode kind van de weduwe tot leven wekt. Toch weet die kleine naamloze weduwe onze warme sympathie te krijgen door haar optreden, bijna nog meer dan de grote profeet.. Hij doet een onmogelijk beroep op haar vertrouwen in hem en in zijn God, die voor haar een volslagen vreemde is. En zij laat haar hart spreken, zet alle eigenbelang opzij en geeft haar laatste levensbrood aan hem. Hoe durft zo’n man, zou je zeggen, dit offer te vragen: haar leven en dat van haar kind in ruil voor zijn leven. Elia wist zich geroepen om de verregaande zorg en de onwrikbare trouw van de God van Israël voor zijn mensen te verkondigen. Daarom speelde hij dit gebeuren uit tot een haast absurde grens. Eeuwen later zal de evangelist Marcus een verhaal over Jezus op dit verhaal over Elia laten rijmen. In tegenstelling tot Elia staat Jezus niet in de schijnwerpers, maar is Hij bewust toeschouwer bij de offerkist in de tempel. Er is geen ontmoeting met die arme vrouw, geen gesprek, hooguit is er oogcontact. Jezus is getuige van een ongekend diep godsvertrouwen van een naamloze vrouw die alles geeft wat ze heeft voor de zorg om elkaar. En Jezus roept zijn leerlingen erbij en confronteert hen met wat de God van Israël van zijn mensen vraagt. Geloven in God en vertrouwen op zijn zorg moet handen en voeten krijgen in eerlijke en toegewijde zorg voor elkaar. Niet de grote giften met veel vertoon en omhaal gegeven, niet de uitgebreide lofprijzingen en de stortvloed van gebeden zijn voor God maatgevend, maar de warme belangstelling voor elke mens in nood met name voor alle zwakken en kwetsbaren in onze samenleving.
Daar draait de hele wet en daar draaien alle geboden om. Dat is de maat die God neemt in zijn oordeel over elke mens.
Amen.

17 november, drie-en-dertigste zondag door het jaar, 10.30 uur in de kapel

  • Celebrant: Kapelaan Austin
  • Misintenties: zieke  mede- en oud-parochianen
  • Muziek:  stille H.Mis.

Door celebrant kapelaan Jean Léonard gehouden preek:
Beste broeders en zusters in Christus.
De eerste lezing uit het boek Daniël brengt ons in aanraking met een krachtig en hoopvol visioen. Deze lezing spreekt over een tijd van grote nood, een tijd waarin het lijkt alsof chaos en wanhoop de overhand hebben. Toch is dit geen boodschap van angst, maar een boodschap van hoop en redding vooral, voor allen die op God vertrouwen.
Daniël zegt dat Michaël, de grote vorst en beschermer van Gods volk, zal opstaan om Gods mensen te verdedigen. Dit is een beeld van Gods trouwe zorg voor Zijn volk, zelfs in de donkerste momenten. De boodschap is duidelijk: wat er ook gebeurt, God laat ons niet in de steek. Hij heeft een plan, en wie trouw blijven, zullen gered worden.
De kern van deze lezing is de belofte van de opstanding: “Velen die slapen in het stof zullen ontwaken, sommigen tot eeuwig leven, anderen tot schande en eeuwige afwijzing. Het is een krachtige herinnering dat ons leven hier op aarde niet het einde is. Wat wij doen, hoe wij leven, en hoe wij God trouw blijven, heeft een eeuwige betekenis.
Wat betekent dit alles voor ons vandaag?
De Heer nodigt ons uit om hoopvol te zijn, zelfs in tijden van grote moeilijkheid. Of we nu geconfronteerd worden met persoonlijke beproevingen, zoals ziekte, verlies, of twijfels, of met de uitdagingen van de wereld, zoals onrecht en conflicten. Beste mensen God laat ons nooit los. Hij is onze beschermer, en Hij heeft een belofte van eeuwig leven voor ons.
De Heer roept ons vandaag om onze blik gericht te houden op de eeuwigheid. Het leven hier op aarde is kostbaar, maar het is slechts een voorbereiding op wat komen gaat. Wanneer wij trouw blijven aan God, mogen wij uitzien naar de dag waarop wij mogen opstaan tot eeuwig leven bij Hem.
Door Zijn dood en opstanding heeft de Heer de weg geopend naar een nieuwe relatie met God, een relatie van genade en vergeving. Daarom horen we vandaag: “Waar de zonden zijn vergeven, is geen offer meer nodig.” Het is volbracht!
In het evangelie spreekt Jezus over de eindtijd en de tekenen die deze aankondigen: de zon en de maan zullen verduisteren, de sterren vallen uit de lucht, en de Zoon des Mensen zal komen in kracht en heerlijkheid. Dit klinkt misschien angstaanjagend, maar het is een boodschap van hoop. Jezus verzekert ons dat, ondanks de chaos en onzekerheid van de wereld, Zijn woord altijd blijft en dat Hij uiteindelijk zal komen om Zijn volk te redden.
Jezus roept ons op om waakzaam te zijn, niet in angst, maar in vertrouwen. Het is een oproep om te leven in de zekerheid dat God altijd met ons is, zelfs in de moeilijkste tijden. Zijn komst is geen reden tot vrees, maar tot vreugde, want het is het moment waarop alles recht wordt gezet.

24 november, Christus, Koning van het Heelal, 10.30 uur in de kapel

1 december, eerste zondag van de Advent.

2 november Allerzielen viering om 19.00 uur samen in de Lourdeskerk, daarna Lichtjesprocessie naar begraafplaats Oostermaas.

7 november Allerzielen viering om 10:30 uur in de Koepelhof.

Dinsdag 5 november  middagconcert van 15:30-16:30 uur in de Dagkapel; inloop met koffie/thee vanaf 15.00 uur. Iedere eerste dinsdag van de maand. 
DUO LYS: Liliane Silva piano en Valérie Stammet zang. Zij spelen en zingen werken van Duparc, Strauss, Schubert en Debussy.

Elke donderdagmiddag om 14.30 uur: eucharistieviering Maria Gebedsgroep, in de kapel.
Elke zaterdagmorgen vanaf 8.00 uur Tewahedo Eritrese Orthodoxe Kerk, in de kerk.

Aanmelden voorbereiding Eerste Heilige Communie en Vormsel
Over enkele maanden begint de voorbereiding op de Eerste Heilige Communie en het Vormsel. Aanmelden bij kapelaan Austin, tel.: 06 87971327 of e-mail arockiaaustin10@gmail.com. Kapelaan Austin kunt u altijd bellen.                                                                                                                    

Algemene informatie over de parochies Joannes Bosco en H. Hart van Jezus
– Kapelaan Austin, e-mail: arockiaaustin10@gmail.com, tel.: 0687971327;  Prof. Dumoulinstraat 1, 6224 BN Maastricht; link van de Facebookpagina:  https://www.facebook.com/koepelkerk
– Kerkbestuur: Armand Blanken, armand.blanken@kpnmail.nl, tel.: 0654331955, en Willem Wolters,  info@willemwolters.nl, tel.: 0646705520.
Kapelaan Austin brengt graag een huis- en ziekenbezoek. Hij kan de Heilige Communie bij u thuis geven.

Informatie voor de Overkoepeling van de maand december en januari kunt u opgeven t/m 20 november a.s. Misintenties die te laat voor de Overkoepeling worden aangeboden, kunnen wel tijdens de eucharistieviering worden voorgelezen.

Het zijn de vrijwilligers die onze geloofsgemeenschap vitaal houden. Extra handen en hoofden zijn altijd welkom. Er zijn activiteiten die veel of weinig tijd en energie vragen. Er is voor iedereen een passende kleine of grotere activiteit.
Ons mooie kerkgebouw en haar toekomst verdient onderhoud, beheer en planning. Ook daar zijn de tijd en expertise van vrijwilligers van harte welkom. Er zijn kleine en grote klussen en activiteiten, voor elk wat wils.
Het kerkbestuur maakt graag een afspraak.

Belangrijke telefoonnummers
Alarm Spoed: 112 
Alarm geen spoed: 0900-8844 (Politie)
Huisartsenpost: 043 – 7500123;  website: https://hapmaastricht.nl 
Pastorale hulpdienst via verpleegkliniek Larisa 043-3690670
Dekenaat Maastricht-Meerssen website: https://rkmaastricht.nl